Kleding als drager van een medium

Scriptie

Auteur: Maddy Ekkelkamp
Bron: Commercial Practices, Willem de Kooning Academie ihkv onderzoeksproject Retailinnovatie in Rotterdam van Kenniscentrum Creating 010

Kleding wordt vaak gezien als een middel om onszelf te bedekken, en natuurlijk beschermt kleding ons tegen de zon en kou. Maar kleding speelt ook een belangrijke rol in onze visuele betekeniscultuur, het geeft ons de mogelijkheid onze identiteit tot uitdrukking te brengen. Kleding vormt een intermediair tussen de mens en haar omgeving, een medium waarop wij op anderen reageren en zij op ons. Hoe kan kleding als drager van een medium er uit zien als het dient als platform om de boodschap van de drager kenbaar te maken? Wat zijn de behoeften van de potentiële gebruikers en de actuele trends en ontwikkelingen? Over welke functionaliteiten zou het medium moeten beschikken, op welke manier zal het gebruikt worden en wat zijn de mogelijkheden en restricties van zo’n medium?

Publicatie downloaden

Aan de hand van deze vragen is Biometric Couture ontworpen, een kledingconcept voor digital natives waarbij het uitdragen van identiteit door techniek wordt gestimuleerd. Daarbij biedt het de mogelijkheid de online en offline identiteit van de drager samen te smelten. De kledingstukken zijn voorzien van een uniek patroon dat herkend wordt door een camera (smartphone, tablet, Hololens, Google Glass etc.) waarna er door middel van augmented reality een digitale laag ontstaat. Deze laag kan door de drager worden voorzien van informatie en oneindig worden geüpdatet.


Deel deze pagina

RetailInnovationPlatform RINPbusinessmodel RINPcirculair RINPdatadriven RINPskills RINPtechnologie RINPwinkelgebied