'Forse correctie retailvastgoed ophanden'

Nieuwsbericht

Bron: Belegger.nl

Het gaat niet goed met de winkelstraat. Veel ketens hebben het moeilijk, denk maar aan Blokker, Hema en het al failliete V&D. We kopen allemaal veel meer via internet. Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor retailvastgoed, zo legt Fidelity International uit in een video-update.

“Nergens in het Westen zie je nog sterk stijgende consumptiegroei”, zegt Grethe Schepers, Europe Editor bij Fidelity. “Daarnaast lijkt het erop dat de bijdrage van consumptie aan de economische groei aan het afnemen is. Peak consumption wordt dat ook wel genoemd.”

Grote correctie

"Het interessante is nu dat je die trend wel terugziet in de koersen van aandelen en obligaties, maar veel minder in de markt voor vastgoed. Dat kan niet kloppen. Onze verwachting is dat de vastgoedmarkt voor de detailhandel internationaal een grote correctie te wachten staat.”

Het gaat dan om commerciële panden die vastgoedbeleggers verhuren aan winkels. “Je ziet de druk overal groeien, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Dat land is een voorloper als het gaat om online winkelen.” 

Huurverlagingen van 40%

De Britse detailhandel heeft teveel vierkante meters, weet Schepers. “Het zijn simpelweg te veel en te grote winkels als je het afzet tegen de omzet. De rentabiliteit is zo sterk gedaald, dat bekende Britse winkelketens huurverlagingen tot wel 40% verlangen.”

Het probleem is dat op andere kosten niet genoeg bespaard kan worden, legt ze uit. “De loonkosten zijn erg laag in de sector; die kunnen niet onder het minimumloon dalen. Ook leveranciers hebben vaak niet veel marge over om op in te leveren.”

"Maar vastgoedeigenaren staan met de rug tegen de muur. Want als een grote winkel vertrekt uit een winkelcentrum, wordt het gehele centrum meteen minder aantrekkelijk.”

Niet veilig meer

Historisch gezien werd winkelvastgoed als 'veilige' belegging gezien, omdat de inkomsten hoog waren en de volatiliteit laag. Daarom werd winkelvastgoed tegen een premie verhandeld. Maar dat gaat binnenkort veranderen volgens Fidelity. Bekijk hier de gehele video.


Deel deze pagina

Huurmarkt Woningmarkt