Aan de slag met duurzaam verpakken

Nieuwsbericht, Partners

Bron: Thuiswinkel.org

Hoe kun je jouw artikelen goed beschermd en tegelijkertijd milieuvriendelijk versturen naar je klanten? Het kan een hele puzzel zijn om de juiste balans te vinden tussen 'underpackaging' (waarbij je het risico loopt dat het product beschadigt) en 'overpackaging' (waarbij onnodig veel afval wordt gecreëerd). Met ‘Goed Verpakt: de Handleiding Duurzaam Verpakken’ helpt Thuiswinkel.org jou op weg om de beste keuze te maken.

Het aantal bestellingen via internet neemt nog steeds elk jaar toe. Daarmee groeit ook de hoeveelheid karton en plastic waarin we die aankopen verzenden. Thuiswinkel.org zet zich samen met de e-commercesector in om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

De voordelen van duurzaam verpakken

Met het verduurzamen van je verpakkingen neem je als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid om zo duurzaam mogelijk te verzenden. Ook neem je proactief maatregelen om te voldoen aan de nieuwe (Europese) regelgeving. Bovendien is duurzaam verpakken een kans om je te onderscheiden: met een nieuwe uitstraling en een goed verhaal.

De belangrijkste reden om artikelen te verpakken is bescherming van het product. De meeste primaire verpakkingen zijn niet geschikt om het artikel te beschermen tijdens de distributie en de milieu-impact van een beschadigd product is vele malen groter dan die van de verpakking. Aan de andere kant bestaat inmiddels 20% van ons afval uit verpakkingen. De juiste verpakking voorziet dus in verschillende behoeften:

Kosten van verpakken

Bij het bepalen van de kosten van je verpakking is niet alleen de prijs van het verpakkingsmateriaal van belang. Het is ook zinvol om te kijken naar de totale kosten om je product bij de klant te krijgen. Daarbij spelen verschillende onderdelen een rol: in- en uitpaktijd, verzending, logistieke dienstverlening, retouren en klanttevredenheid. Maar besef ook dat er opbrengsten kunnen zijn, bijvoorbeeld door meer herhaalbestedingen dankzij de reclame op de verpakking. 

Duurzaam verpakken

Ook bij verpakken met een lage milieu-impact spelen diverse aspecten een rol. Denk hierbij aan het verpakkingsmateriaal, luchtreductie zodat de CO2-uitstoot tijdens het vervoer zo laag mogelijk is, hersluitbaarheid van de verpakking, gebruik van monomaterialen, hergebruik van verpakkingen en communicatie op de verpakking.

De Handleiding Duurzaam Verpakken gaat uitgebreid in op alle elementen die een rol spelen bij duurzaam verpakken en is bedoeld om webwinkels in de non-foodsectoren verder te helpen. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld zelf veel minder vooronderzoek te doen en je krijgt een indruk van de oplossingen die er beschikbaar zijn in de markt.


Deel deze pagina

Duurzaamheid