Aantal distributiecentra met robots stijgt met 1200 procent

Nieuwsbericht

Bron: LogistiekProfs

Tegen 2025 zullen in zeker 50.000 distributiecentra wereldwijd robots werkzaam zijn. Dat is een exponentiële groei ten opzichte van de 4000 distributiecentra die nu gebruik maken van robots. 

Marktonderzoeker ABI Research voorspelt daarmee een groei van maar liefst 1200 procent. Alleen al in de Verenigde Staten zullen in 2025 zo'n 23.000 bedrijven gebruik maken van logistieke robots, ten opzichte van 2500 bedrijven in 2018. 

E-commerce wordt gezien als grootste aandrijver van die groei. Bij online retail wordt next day delivery als de standaard bestempeld, wat voor logistiek dienstverleners betekent dat zij hun distributiecentra zeer efficiënt moeten inrichten. Geavanceerde robotica is bij uitstek geschikt om aan die behoeften te voldoen, zegt ABI Research. 

Kleinere robots kunnen eenvoudig worden ingezet om seizoensgebonden pieken in de bestellingen op te vangen. "Robots stellen warehouses in staat hun operatie naar behoefte op te schalen of in te krimpen, terwijl ze efficiëntiewinst opleveren en de uitdagingen die bij personeel en arbeid komen kijken verzachten", aldus Nick Finill, senior analist bij ABI. "Voor retailers is het elk jaar een uitdaging om voldoende personeel voor het hoogseizoen te vinden." 

Het onderzoeksbureau verwacht niet dat robots werknemers in de nabije toekomst zullen vervangen. De robotsystemen zullen vooral worden gebruikt om werknemers productiever te maken of om oudere systemen te vervangen. 


Deel deze pagina

Logistiekdistributie