Economie Noord-Holland in 2018: groeit met kracht

Verslag

Bron: ING

De Noord-Hollandse economie groeit in 2018 voor het vijfde jaar op rij met meer dan 3%. Hiermee gaat de regio opnieuw sneller vooruit dan landelijk gemiddeld. Groot-Amsterdam is de voortrekker, maar ook de rest van de provincie presteert goed. Alleen IJmond en de Kop van Noord-Holland blijven licht achter bij het landelijk gemiddelde. De werkloosheid nadert dit jaar de lage stand van 2008 terwijl er meer mensen dan ooit aan het werk zijn.

Breedgedragen economische groei in Noord-Holland

Over de hele linie zijn de vooruitzichten voor de Noord-Hollandse economie goed. Dit geldt vooral voor de regio’s Groot-Amsterdam, Haarlem en Gooi en Vechtstreek, waar de zakelijke dienstverlening sterk vertegenwoordigd is. Ook Zaanstad doet het goed en profiteert mee van de stedelijke groei in de metropoolregio. Alleen de Kop van Noord-Holland en IJmond komen in 2018 iets onder het landelijk gemiddelde uit, met name door een stagnerende bevolking en doordat het bedrijfsleven minder snel groeit (IJmond). 

figuur economische groei noord holland ing

Noord-Hollandse afhankelijkheid van motor Amsterdam is groot

De regio Amsterdam blijft de drijvende kracht achter de Noord-Hollandse economische groei en die rol is de afgelopen jaren sterker geworden. Dit is te merken op de woningmarkt waar de nieuwbouw wordt opgevoerd en de regio's Haarlem, Zaanstad en Het Gooi door verhuizing uit de stad meeprofiteren van de sterk stijgende Amsterdamse prijzen. Ook kunnen veel Noord-Hollandse bouw- en installatiebedrijven meeliften op de Amsterdamse bouwdrift. Bovendien zijn er met de spreiding van toerisme kansen voor Zaanstad en Alkmaar en voor de kustgebieden en plaatsen langs het IJsselmeer.

Export zorgt nog steeds voor groei Noord-Hollands bedrijfsleven

Dat de export in 2018 nog goed stand houdt en blijft groeien is gunstig voor de vele kleinere industriële exporteurs zoals bijvoorbeeld Boon Edam of HGG in Wieringerwerf. Ook handelsbedrijven in onder andere de Amsterdamse haven en rond Schiphol presteren nog steeds goed, al is inperking van de capaciteit voor het vrachtvervoer ongunstig en kunnen de opgelegde importtarieven door de VS individuele bedrijven raken. Bloemenhandelaren en -telers in de regio Aalsmeer en de Kop van Noord-Holland hebben ondanks de dip in export naar het VK echter een goed jaar. Dit geldt ook voor de hoogwaardige zaadveredelingsbedrijven als ENZA, Syngenta en Bejo uit ‘Seed valley’ die blijven investeren.

Opleving consumentenbestedingen sterk voelbaar in regio Alkmaar

Met de gedaalde werkloosheid en fors gestegen huizenprijzen groeien de consumentenbestedingen in de hele provincie stevig van de binnenlandse economie. Naast de bezoekersmagneet Amsterdam profiteert de de overwegend nationaal gerichte Noord-Hollandse centrumregio Alkmaar van stijgende consumentenuitgaven in de horeca en detailhandel, al laat de groei van e-commerce ook hier sporen achter. Net als Haarlem heeft Alkmaar met veel medische en zorgvoorzieningen in 2018 daarnaast profijt van een sneller groeiende zorgsector.

werkloosheid noord holland ing

Noord-Hollandse arbeidsmarkt wordt krap in 2018

Noord-Holland kent traditioneel een lage werkloosheid. Dat geldt zeker voor de kop van Noord-Holland, regio Alkmaar en IJmond. In 2018 daalt de werkloosheid in de provincie verder tot 3,8%, wat een fractie onder het Nederlandse niveau is. Hoewel de arbeidsparticipatie nog omhoog kan zijn er op meerdere fronten tekorten.

Amsterdamse banenmotor helpt veel Noord-Hollanders aan het werk

Groot-Amsterdam is een banenmotor die veel werknemers uit de hele provincie aan het werk helpt. Tegelijkertijd zuigt de hoofdstad uit de aangrenzende gebieden werkgelegenheid weg, zoals bijvoorbeeld in de mediasector en neemt de drukte op de wegen en in de stad toe. Ondanks forse bezuinigingen tijdens de economische crisis hebben hoofdkantoren in de financiële en zakelijke dienstverlening ook werkgelegenheid naar zich toegetrokken. Opvallend is dat de regio Haarlem, na een periode van langdurige krimp, in 2016 een flinke groei in werkgelegenheid liet zien.


Deel deze pagina

Macroeconomischeontwikkelingen