Future-Proof Retail Boek: ‘Innoveren met labs - hoe doe je dat?’

Blog

Bron: Retail Innovation Platform

Onderzoekers Anja Overdiek en Heleen Geerts van lectoraat Innovation Networks van De Haagse Hogeschool brachten op 25 januari 2021 het boek ‘Innoveren met labs - hoe doe je dat?’ uit. In dit artikel lees je alles over het boek.

Op 25 januari 2021 verscheen het boek ‘Innoveren met labs - hoe doe je dat?’. Hierin verzamelen onderzoekers Anja Overdiek en Heleen Geerts van lectoraat Innovation Networks van De Haagse Hogeschool, lessen en resultaten uit drie jaar Future-Proof Retail. Een experimentele samenwerking tussen studenten en onderzoekers in living labs in heel Nederland.

Drie jaar lang verkenden onderzoekers Overdiek en Geerts, samen met vele partners, studenten en onderzoekers van zeven hogescholen, hoe vooral kleine ondernemers zichzelf ‘futureproof’ kunnen maken. In het project Future-Proof Retail onderzochten zij niet van achter de computer of in het klaslokaal, maar in zogeheten ‘living labs’: in de winkelcentra en met de ondernemers zelf. De lessen en bevindingen die zij uit deze wijze van onderzoeken haalden, vatten zij samen in het boek ‘Innoveren met labs - hoe doe je dat?’. Het boek geeft handvatten om zelf met living labs aan de slag te gaan, of je nou een retail-centrummanager bent, of werkt vanuit een heel andere context.

“Na drie jaar en 22 labs in 14 verschillende gemeenten weten we, door vallen en opstaan, inmiddels heel goed wat wel en niet werkt”, aldus Anja Overdiek, associate lector bij  Innovation Networks. “Hieruit hebben we drie lab-formules gedestilleerd die bewezen werken. Ook hebben we verschillende tools ontwikkeld die men kan inzetten bij het opzetten en ‘runnen’ van een lokaal lab.”

Labs voor toekomstbestendige ondernemers en levendige binnensteden         

Van 2018 tot 2020 is het onderzoek Future-Proof Retail (een design-driven onderzoek) vanuit de lectoraten Innovation Networks en Duurzame Talentontwikkeling van De Haagse Hogeschool uitgevoerd. Het onderzoek zocht naar manieren hoe retailers nieuwe vaardigheden kunnen aanleren door living labs te gebruiken. Het doel? Ondernemers en verkoopmedewerkers versterken en zo leegstand en verschraling van de leefomgeving tegen gaan. Heleen Geerts, projectmanager Future-Proof Retail: “Je merkt dat de betrokkenheid bij het leren veel hoger is in een fysieke setting zoals een living lab. Ook werkt de combinatie met studenten erg goed.”

Samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheden

Het unieke aan de Future-Proof Retail-methode is dat in elk lab overheid, ondernemers en onderwijs samen werken. Geerts: “Studenten zijn niet alleen de klanten van nu en de toekomst, ze brengen ook nieuwe inzichten en, net zo belangrijk, nieuwe energie.” De drie labs die uiteindelijk als labformule zijn doorontwikkeld, Hype lab, EHBR(etail) en Lab Circularity, maken dan ook veel gebruik van die kwaliteiten van studenten.

Handvatten en tools

Zo’n living lab opzetten is een kwestie van de juiste stappen volgen en op het juiste moment de juiste mensen erbij trekken. Overdiek: “Het is essentieel dat je dit samen oppakt. Alleen dan kan een lab een succesvolle (leer)ervaring worden, maar dat is niet makkelijk.” Daarom geeft ‘Innoveren met labs – hoe doe je dat?’ heldere instructies over wie je wanneer betrekt. “We hebben een duidelijk stappenplan en verschillende tools om je bij iedere stap te helpen,” aldus Overdiek. “Zeker in tijden van grote veranderingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld digitalisering, globalisering of pandemieën, is het essentieel dat je als ondernemer continu blijft leren, en dat je dat als gemeente faciliteert en versterkt.”

Het boek ‘Innoveren met labs – hoe doe je dat?’ is hier te bestellen. Het boek werd op 25 januari 2021, samen met de Retailagenda en Platform De Nieuwe Winkelstraat, tijdens het webinar “Hoe start je in jouw gemeente een living lab?” gelanceerd. Het webinar, inclusief informatieve video, is hier terug te kijken. 

Lectoraat Innovation Networks van De Haagse Hogeschool is lid van het Retail Innovation Platform, een netwerk van hogescholen en universiteiten in Nederland en België voor onderzoek naar retailinnovatie. Vanuit dit netwerk hebben diverse hogescholen samengewerkt binnen het project Future-Proof Retail. Heleen Geerts is stuurgroeplid binnen dit platform en Anja Overdiek is voorzitter van de onderzoekswerkgroep Circulariteit en Duurzaamheid van het Retail Innovation Platform.


Deel deze pagina

RetailInnovationPlatform