Internetverkopen detailhandel stijgen minder hard

Nieuwsbericht

Bron: CBS

De omzet van de detailhandel was in het vierde kwartaal van 2018 3,2 procent hoger dan een jaar eerder. Het verkoopvolume was ook hoger, maar het verschil met een jaar eerder was kleiner dan bij de kwartaalcijfers van de voorgaande twee jaar. De internetverkopen van detailhandelaren stijgen wat minder hard dan voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Grafiek Omzet detailhandel

Minder omzet bij drogisterijen

Met 3,1 procent meer omzet in het vierde kwartaal was het verschil met het voorgaande jaar voor de supermarkten iets minder dan in voorgaande kwartalen. De voedingsspeciaalzaken, zoals de slagers, groenteboeren, kaaswinkels en slijters, zetten, na een negatieve omzetontwikkeling in de eerste drie kwartalen van 2018, meer om (1,4 procent).

In de non-foodbranche zetten de drogisterijen in het vierde kwartaal minder om (-0,4 procent). Dit is opvallend, omdat er door de jaren heen bijna nooit sprake was van een krimp in deze bedrijfstak, met uitzondering van het eerste kwartaal van 2017. Deze negatieve ontwikkeling ging gepaard met een zeer sterke daling van het verkochte volume (-3,7 procent). De laatste keer dat het verkoopvolume van de drogisterijen flink daalde was in het eerste kwartaal van 2014.

In de meubelwinkels trok de negatieve omzetontwikkeling van het derde kwartaal (-0,9 procent) bij. In het vierde kwartaal zette deze branche 2,1 procent meer om dan in het vierde kwartaal van 2017. Winkels in consumentenelektronica zetten voor het eerst sinds 2014 weer meer om (2,3 procent). De omzet van de speelgoedwinkels was weer fors lager met -13,1 procent.

Grafiek Omzet drogisterijen

Omzet internetverkopen stijgt minder hard

De internetverkopen stijgen steeds minder hard. Na 2014 is het verschil met de omzet een jaar eerder niet meer kleiner geweest dan in het vierde kwartaal van 2018 (16,0 procent). Vooral bij de pure internetverkopers was het verschil in omzet kleiner (9,9 procent). Pure internetverkopers hebben het verkopen via internet niet als nevenactiviteit, in tegenstelling tot multichannelers. De omzet van de multichannelers lag in het vierde kwartaal van 2018 26,1 procent hoger.

Tabel omzet internetverkopen

Ondernemers detailhandel minder positief

Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 zijn ondernemers in de detailhandel positief, maar het ondernemersvertrouwen is met 4,9 lager dan een kwartaal eerder. Daarmee is het ondernemersvertrouwen nog iets hoger dan het langjarig gemiddelde (3,8, berekend vanaf eind 2008). De vertrouwensindicator staat lager dan gemiddeld in het niet-financieel bedrijfsleven (10,6). Ondernemers in de detailhandel zijn voornamelijk minder positief over het economische klimaat dan een kwartaal eerder.

Grafiek Ondernemersvertrouwen detailhandel

Deel deze pagina

Retailsector