Leeuwarden op weg naar meest circulaire regio

Nieuwsbericht

Bron: Retail Innovation Platform

Op 7 november j.l. is het eerste Circulair Kwartier van Nederland geopend in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. Dit collectief is ontstaan vanuit Lab Circularity, een project van NHL Stenden en het landelijke onderzoeksproject Future-Proof Retail. Door studenten werd de afgelopen periode in samenwerking met winkeliers onderzoek gedaan naar hoe duurzaamheid en circulariteit toegepast kan worden op de winkelvloer of in de winkelstraat van Leeuwarden.

De vraag die centraal staat in dit lab was: Hoe zorgen we ervoor dat de Oosterstraat het startpunt gaat zijn voor Circulair Leeuwarden? De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de opening van het Circulair Kwartier. Om ook andere retailers te inspireren werd een infographic en documentaire ontwikkeld door de studenten die op de Dutch Design Week werd gepresenteerd. Deze is op te vragen via Annigje Roest (zie onderaan).

Samen met de Tweebaksmarkt en de Blokhuispoort vormt de Nieuwe Oosterstraat nu het “Circulair Kwartier”. De ondernemers in dit kwartier werken samen aan praktische initiatieven om in 2025 de meest circulaire regio van Europa te worden. Zo hebben zij in de periode dat het lab draaide, al samengewerkt aan initiatieven zoals het gezamenlijk inkopen van duurzame verpakkingen en het gemakkelijker maken van afvalscheiding in de binnenstad. Maar ook ‘De Beestraat’, het bijenproject in de Oosterstraat, “Jouw Dagelijkse Kost”, een winkel met duurzaame lokale producten of acties in restaurants om voedselverspilling tegen te gaan, zijn voorbeelden van ondernemers in Leeuwarden die circulair werken op deze manier zichtbaar maken. Op deze manier willen ze andere ondernemers inspireren om dit ook zelf toe te passen in hun bedrijf.

Lab Circularity heeft bijgedragen aan het onstaan van dit collectief, waar zij met verschillende ondernemers gezamenlijk verder kunnen zoeken naar antwoorden op de vragen: Welke initiatieven kan het Circulair Kwartier nog meer bewerkstellingen binnen het thema circulariteit en duurzaamheid? En wat zijn de mogelijkheden hiervoor in Leeuwarden? Het Circulair Kwartier is sinds de opening op 7 november te volgen op Instagram.

Meer informatie over Lab Circularity vind je hier of neem contact op met Annigje Roest (annigje.roest@nhlstenden.com), labcoördinator van Lab Circularity. 


Deel deze pagina

RetailInnovationPlatform RINPskills