Niet grijs, maar groen

Nieuwsbericht

Bron: Tuinbranche Nederland, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, gemeente Utrecht, gemeente Nieuwegein, gemeente Stichtse Vecht, gemeente Houten, Amsterdam Rainproof

Acties tegen wateroverlast Het klimaat verandert en daarom organiseren tuincentra, vijf gemeenten in de regio Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Tuinbranche Nederland, de ‘Maand van de Watervriendelijke tuin’. Tuinbezitters worden uitgedaagd om na te denken over het nut en de noodzaak van water- en hittebestendige tuinen. Vragen als: ‘Wat houdt een watervriendelijke tuin precies in?’ en ‘Waar kan ik het beste beginnen?’ worden beantwoord. Per tuincentrum en per gemeente zijn er verschillende acties, waaronder een flinke korting bij aanschaf van een regenton of het kosteloos laten vormgeven van een persoonlijk tuinontwerp.

 

We krijgen steeds vaker te maken met perioden van hitte, droogte en extreme regenbuien. Door een tuin in te richten met meer groen (zoals bomen, struiken, planten of een gazon) en minder stenen verkleint de kans op wateroverlast. Het vele regenwater krijgt namelijk de kans om weg te trekken in de groene bodem. Regenwater opvangen in een regenton is een goede manier om op een droge zomerdag uw tuin van water te voorzien. Verder is een groene tuin beter bestand tegen hitte. Tot slot draagt een groene tuin ook bij aan het verhogen van de biodiversiteit: er komen meer vogels, vlinders en bijen in de tuin.

Acties

Tijdens de actiemaand in april is er extra aandacht voor het thema water. Op www.tuinbranche.nl staat een compleet overzicht van de verschillende acties per tuincentrum en gemeente.

Op weg naar een groene tuin

Om tuincentra, en daarmee indirect de tuinbezitter, verder op weg te helpen met het vergroenen van Nederland, is vorig jaar het Handboek voor de watervriendelijke tuin ontwikkeld. Aan de hand van 19 tips kunnen tuincentra in gesprek met hun klanten, om samen met elkaar de stappen naar een groenere tuin succesvol te doorlopen. Daarnaast informeert de website klimaatklaar.nl welke verschillende maatregelen particulieren kunnen nemen en kunnen goede voorbeelden worden gedeeld om anderen te inspireren. Ontdek samen de eindeloze mogelijkheden van groen!


Deel deze pagina

Huistuin