SXSW 2019: Politiek, punkrock en geprinte sushi

Nieuwsbericht

Bron: Marketing Tribune

South by South West is overweldigend. In Austin botsen creativiteit en technologie frontaal op elkaar, meldt freelance digital creatief en Spin-oprichter Huib Maaskant vanuit Texas. 'Je vindt hier ruwe diamanten van nieuwe technologie, fundamentele discussies, experimenten en alles wat ertussen zit. SXSW is een mental reset en inspirational leap tegelijk.'

Samen Erik van der Bijl, Taco Zuidema en Rogier Heijning duik ik in een lawine aan lezingen, demo’s en startups. Het eerste niet te missen trending topic is Artificial Intelligence. AI is everywhere. Zo vertelt Jeremy King van Walmart over hoe AI werkelijk elk onderdeel van de retailer totaal op zijn kop zet, van de ervaring op de winkelvloer tot de logistiek achter de schermen. De digitale transformatie ten voeten uit. Overigens zoomen veel bedrijven in op de innovation mindset. Om met Amazon te spreken: culture eats strategy for lunch.

Twee sessies verder neemt Bessie Lee ons mee in hoe AI de advertising in China verandert. Na ja, niet alleen advertising, maar eigenlijk het hele land. De Chinezen pompen 100 (!) maal zoveel geld in AI dan de Europese landen. De ontwikkelingen gaan dan ook razendsnel. Lee is niet bescheiden over de ambitie van haar land: world domination in AI in 10 jaar, aangejaagd door de grote drie Baidu, Alibaba en Tencent. Interessante take-out van haar speech is frictie tussen privacy en AI. Zonder immense hoeveelheden data is deep machine learning lastig. In Europa zijn we erg op onze privacy gesteld, terwijl men in China graag privacy inruilt voor gemak en vooruitgang. Is privacy de grote rem op onze ontwikkeling? En wat doen we daarmee?

AR en VR dan. Waar Google Glass zijn tijd misschien wat te ver vooruit was, begint AR nu echt voet aan de grond te krijgen. Virtuele waggelende mannetjes wijzen je de weg, slimme brillen fluisteren blinden in wat ze niet kunnen zien en ga zo maar door. Zelfs het wat traditionele BOSE stapt in AR met audio. AR wordt in de breedte uitgerold, VR duikt juist de diepe verticals van entertainment en educatie. In de ene demo probeer ik een ruimteschip te redden, in de volgende sta ik dankzij de BBC in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. De producties zijn van ongekende kwaliteit.

Ondertussen voel je overal het verlangen om technologie menselijk maken. LG presenteert maar liefst vijf verschillende knuffelrobots. Ook op de vloer van de tradeshow struikel je letterlijk over de aaibare robots. Gaan we ons huisdier straks opladen in plaats van uitlaten? Hond en poes krijgen er serieuze concurrentie bij.

Ieder zal zijn WOW hebben op SXSW, voor mij sprongen twee gekke innovaties er echt uit. Singularity Sushi gaat Sushi 3D printen tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Japan. En dat leidt niet alleen tot werkelijk adembenemende vormen. De hapjes worden ook nog eens precies op maat gemaakt naar de voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft. Een ander project gebruikt tabaksplanten om in de meest onvruchtbare gebieden eetbaar voedsel te kweken. De oplossing van het wereldvoedselprobleem komt zo opeens een stuk dichterbij. Misschien iets voor de Rabobank?

SXSW geeft elk jaar een podium aan de progressieve politiek. Na een uur wachten mag ik aanschuiven bij een sessie met AOC, Alexandria Ocasio-Cortez. De temperamentvolle politica praat over democratisch socialisme, over hoe technologie het leven van iedereen mooier kan maken in een meer inclusieve samenleving. Ik moet wel even wennen aan haar scherpe stem, maar AOC heeft absoluut de X-Factor. We gaan nog meer van de dame horen. AOC For President, ik ben voor.

Dinsdagavond verdwaal ik op de Opening Party van het SXSW Music Festival. Vier kleine Japanse dametjes in bloemetjesjurkjes stappen bedeesd het podium op. Ik maak me op voor een rustig begin van de avond. Niets daarvan. De vier smurfen gaan helemaal los met keiharde Japanse punkrock. Sex Pistols eat your heart out! SXSW is altijd anders dan je verwacht. Ik kan nu al niet wachten op SXSW 2020. Wie gaat er mee?

Meer SXSW highlights? Ga naar techfesthighlights.nl

Huib Maaskant
freelance digital creatief
special SXSW-reporter MarketingTribune


Deel deze pagina

Digitalisering Techniek