Consumentenbond: gebruik verbindingsbeveiliging-app Facebook niet

In de media

Bron: NOS

De Consumentenbond raadt mensen af om de VPN-app van Facebook, Onavo Protect, te gebruiken. Dinsdag bleek dat die app wordt aangeraden vanuit de Facebook-app voor de iPhone.

Met een VPN kan een internetgebruiker zijn verbinding beveiligen, wat bijvoorbeeld van pas komt op openbare wifi-hotspots. Maar de VPN-app van Facebook sluist in de praktijk data over het gebruik van de verbinding door naar Facebook, meldde The Wall Street Journal eerder al.

Dat laatste is tegen het zere been van de Consumentenbond. Volgens die organisatie belooft de app privacy, terwijl die in feite juist de privacy van gebruikers schendt.

'Extra privacy'

"Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf álle gegevens van de gebruiker", aldus de organisatie in een verklaring.

Door de data van de gebruikers van de VPN-app te analyseren, zou Facebook bijvoorbeeld al vroeg kunnen ontdekken welke apps populair zijn bij gebruikers van de dienst. Daarop zou Facebook slim kunnen inspelen met bijvoorbeeld overnames.

Wie op zoek is naar een VPN-app die wel veilig is, kan zich het beste even inlezen. "Dat wordt al snel vrij technisch. Je kunt bijvoorbeeld het beste een VPN-app gebruiken die het protocol OpenVPN gebruikt", aldus Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.

"Maar gebruik deze in ieder geval niet", zegt Spierenburg. "Je kunt nog beter een onbeveiligde verbinding gebruiken dan deze VPN."

Welke alternatieven zijn er?

Er bestaat een heel scala aan VPN-diensten. Een deel daarvan is gratis, vaak betekent dit dat beperkingen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een datalimiet. Als je dit niet wil kun je ook kiezen voor een betaalde variant. De Consumentenbond heeft een adviespagina over gratis en betaalde VPN-diensten.


Deel deze pagina

Bigdata Digitalisering Techniek