E-commerce kan niet zonder control towers

Verslag

Bron: Bram van Amerongen voor ABN AMRO

Retailers die concurrerend willen zijn en blijven in e-commerce moeten ‘control towers’ gaan inzetten om regie te houden over hun logistieke stromen. In een control tower delen alle ketenpartners hun data zodat de logistiek centraal en slim wordt geregeld.

Retailers staan voor logistieke uitdaging
Bij internetverkoop is logistiek één van de kritische succesfactoren. De opkomst van e-commerce dwingt retailers anders te kijken naar logistiek. Een zo hoog mogelijke beschikbaarheid van producten, op het juiste moment en op de juiste plek, en dan ook nog eens met zo laag mogelijke kosten vereist een efficiënte en effectieve keten. En alsof dat nog niet lastig genoeg is is de consument ook kritischer geworden. Hij wil niet de hele dag thuis op zijn pakketje wachten maar de bezorging kunnen plannen: voor of na een bepaald tijdstip, op kantoor of thuis, bij afwezigheid bij de buren of juist niet, noem maar op. De klant bepaalt, en leveringen vinden plaats op het moment en locatie zoals de klant het uitkomt.

De e-commerce markt blijft groeien. Afgelopen jaar stegen de online bestedingen door consumenten in producten volgens de Thuiswinkel Markt Monitor met 16% naar 12,7 miljard euro. Met een verdere groei van online verkopen in het verschiet, ontstaan er meer logistieke knelpunten.

Inzicht in informatie via control towers
Met de toenemende complexiteit rondom online shoppen neemt de behoefte aan slimme controle over en optimaliseren van die logistieke stromen toe. Control towers bieden de oplossing. Een control tower is een regiecentrum dat op basis van data de aansturing en coördinatie van de logistieke keten op zich neemt. Binnen een control tower delen retailers en hun ketenpartners informatie over logistieke processen met elkaar. In elke stap van de keten, van inkoop tot transport wordt informatie uitgewisseld. Inzicht in onder andere voorraadbeheer, transportplanning, warehousemanagement en personeelsplanning biedt retailers de mogelijkheid om het aantal ritten door bundeling van lading te verminderen. Door data-analyse zijn ze in staat toekomstige routes beter te plannen en mogelijke knelpunten tijdig te voorspellen. Tevens kan het gebruik van een control tower leiden tot een betere voorraadbeheersing door gebruik te maken van voorspelscenario’s. Deze integrale aansturing maakt ketens efficiënter. Dit maakt de weg vrij naar een betere benutting en duurzamer inzet van vervoerscapaciteit. En biedt ruimte voor verdere besparing op logistieke kosten. Volgens Rudy Claessens, CEO van het bedrijf Caroz, biedt een control tower grote aantoonbare voordelen. Vooral ook in financiële zin.

Lang niet iedereen staat echter te popelen om informatie te delen. Samenwerking in de keten is dan ook het sleutelwoord. Vanzelfsprekend moeten afspraken rondom privacy en het eigenaarschap van de data gemaakt worden. Er zijn inmiddels initiatieven zoals iShare. iSHARE is een afsprakenstelsel voor identificatie, authenticatie en autorisatie om het delen van informatie binnen de logistieke sector te bevorderen.

Onderscheidend vermogen
Control towers helpen retailers hun logistiek slimmer en efficiënter in te richten. Centraal beschikbare data en real-time inzicht biedt logistieke optimalisatiekansen. Succesvolle online retailers moeten allereerst kunnen inspelen op de wens van de consument. De combinatie met een logistiek proces tegen minimale kosten geeft hen een voorsprong ten opzichte van de concurrent. Retailers zullen dan ook in toenemende mate moeten inzetten op control towers waarbij het voorwaardelijk is dat ketenpartners hun beschikbare data delen.

 


Deel deze pagina

Logistiekdistributie