Economie Gelderland in 2018: economie zonnig, arbeidsmarkt bewolkt

Verslag

Bron: Henk van den Brink voor ING

De groei van de Gelderse economie blijft in 2018 circa drie procent, ongeveer gelijk aan de nationale groei. De stevig doorgroeiende industrie en bouw zijn de belangrijkste trekkers binnen het bedrijfsleven. Een nieuwe groei-impuls komt van de verder oplevende zorgsector. De arbeidsmarkt is minstens zo krap als landelijk, de gemiddelde werkloosheid lager. Deze daalt in 2018 naar verwachting tot 3,5%.

Groei al vijf jaar bovengemiddeld

De economie van Gelderland presteert sinds 2014 beter dan die van Nederland. Voor 2018 wordt een groei verwacht van 3,0%, een fractie boven de bbp-groei. De Veluwe laat naar verwachting een groei van 3,2 procent zien, de Achterhoek blijft steken op 2,6 procent. In deze laatste regio zijn groeisectoren als ICT en specialistische zakelijke dienstverlening minder goed vertegenwoordigd. Vooral Arnhem-Nijmegen profiteert van de opleving van de zorg en de goed presterende zakelijke dienstverlening. De Veluwe heeft van de Gelderse regio’s de meest evenwichtig samengestelde sectorstructuur en profiteert mee van de groei rond Amersfoort en Zwolle. Rivierenland blijft zich dankzij haar ligging aan de A2-as Amsterdam-Utrecht-Eindhoven sterk ontwikkelen. Belangrijke sectoren in deze regio zijn groothandel, transport, bouw en zakelijke diensten, die allemaal een groei van minstens 3,5 procent behalen in 2018.

figuur economische groei gelderland ing

Gelderland timmert aan de weg

De toekomst voor Gelderland ziet er groen en zonnig uit. Er wordt bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in de circulaire economie en in agrifood innovatie. Als overloopgebied van de sterk groeiende stedelijke gebieden in de Randstad maar ook van Brainport Eindhoven liggen er volop kansen. Meer investeringen in de wegeninfrastructuur zijn daarvoor een voorwaarde. De congestie op de A1, A28 en A50 loopt immers sterk op. Een nog betere samenwerking met Overijssel en Duitse grensregio’s staat al hoog op de agenda. Vooral op het gebied van een betere aansluiting van techniekonderwijs en arbeidsmarkt, met name voor de maakindustrie in de Achterhoek, zijn nog stappen te maken.

Lage werkloosheid en hoge spanning op arbeidsmarkt

De gemiddelde werkloosheid daalt in 2018 naar verwachting van 4,5 naar 3,5 procent, beiden onder de landelijke percentages. In Rivierenland en de Veluwe is de werkloosheid relatief laag, in Arnhem-Nijmegen juist hoog. In 2018 zal de banengroei aanhouden, onder meer dankzij de opleving van de zorgsector en verdere banengroei in de uitzendsector, handel en horeca. De druk op de arbeidsmarkt in Gelderland is inmiddels hoog. Het aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal was 25% hoger dan een jaar eerder. De krapte is het hoogst in Food Valley, Rivierenland, Midden-Gelderland en de Veluwe.
 

figuur economische groei gelderland ing

Deel deze pagina

Macroeconomischeontwikkelingen