Hoe volwassen ben jij op het gebied van online marketing?

Whitepaper

Bron: ShoppingTomorrow

Het GfK Consumentenonderzoek 2018 toont aan dat het online aandeel in de b2c-verkopen inmiddels 25% bedraagt en dat blijft de komende jaren naar verwachting groeien. Ook als een transactie niet online gedaan wordt, blijft internet een belangrijk kanaal in het klantcontact voor oriƫntatie en advies. Ook in b2b groeit het belang van online. Maar hoe ga je daar als onderneming mee om zonder te verdwalen in een oerwoud van initiatieven? De maturity-scan van de expertgroep Online Marketing Maturity van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow helpt je aan antwoorden.

Om een datagerichte integrale strategie uit te kunnen voeren moet een onderneming de totale e-commerce-infrastructuur inrichten. Die infrastructuur rust op vier pijlers:

  • De marketing zelf: het segmenteren van klanten, het bepalen van de customer journeys en het optimaliseren van de klantervaring bij de touchpoints op basis van gemeten prestaties.
  • Technologie: het complete arsenaal aan tools dat ingezet wordt om klantinzichten, oriëntatie, aankoop, levering, contact en dialoog te kunnen faciliteren.
  • Medewerkers en team: de aanwezigheid van digitale en analytics-vaardigheden, het organiseren van de teams rond deliverables in de customer journey en het vermogen en de mentaliteit om voortdurend te optimaliseren.
  • Data en privacy: de mate waarin de kennis en integriteit over dataverzameling en datagebruik binnen de context van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geborgd is door monitoring en training (privacy by design)

Vorig jaar introduceerde de expertgroep al de Online Marketing Maturity Scan en dit jaar hebben de experts de scan verder geoptimaliseerd. Aan de hand van de Online Marketing Maturity Scan 2.0 bepaal je je eigen positie ten opzichte van vergelijkbare partijen in de online wereld. Om duidelijkheid te creëren heeft de expertgroep vier persona’s gedefinieerd aan de hand van enerzijds de fase in marketing en technologie en anderzijds de fase in team, data en privacy.

Tabel online marketing ShoppingTomorrow
  • Pioniers reageren op de toenemende online vraag, waarbij het succes van de aanpak meer berust op toeval dan op sturing op resultaten.
  • Traditionelen combineren een onderontwikkelde digitale visie en het gebruik van verouderde digitale tools en systemen met professionaliteit binnen afdelingen en in het risicobeheer.
  • Avonturiers combineren een sterke focus op de inzet van geavanceerde digitale tools met een gebrek aan overkoepelende visie, coördinatie en risicobeheer.
  • Volwassenen zijn de leiders in een datagedreven aanpak.

In welke fase sta jij als retailer?

Door de scan uit te voeren krijg je inzicht in waar je als retailer staat. Niet alleen in hoe volwassen je bent qua bedrijf, maar ook in welke fase(n) je je bevindt en welke aandachtpunten er nog zijn om nog succesvoller te worden in het realiseren van je online ambities. Maar, keep it simple!

Download de bluepaper van de expertgroep Online Marketing Maturity voor meer informatie over online marketing en de scan. Deze expertgroep werd mogelijk gemaakt door: Oxyma en Ortec.


Deel deze pagina

Retailsector